The Meaning of Graduation

“Yuriko Sonambela and Kartika Ika Pratiwi, both of you are passed the examination with a very satisfy grade by examiners.” The moderator closed the session by tapping the table three times at Wednesday, Nov 19th 2008. Huff… Both of us are smiling. It was a long and hectic day. It took much preparation and efforts. It took much help from family, lecturer, friends, and more. We closed the day with smile and hope.

Finally, Yuriko Sonambela, ST. Not bad… “ST” will look great at my wedding invitation (please don’t ask when).

Feel happy? Of course I am. It took 5 years effort (I know-I know… 4 years normally. I am outstanding. Puas?)

Satisfied? Not really. The amount of Indonesian unemployment citizen are just rising because of me.

Breathe freely? Of course! Do you think I’m asthmatic???? (manage you manner!)

Then, what next? Is it special? No, it is not. Thousands scholars graduate every year. I’m just one of them. What makes me special? That’s the point. I have to have “something” more that other (something = capability, talent, skills, etc.) that will make me special. You know, graduation is not an achievement. It is the beginning of the rivalry world, to verify of your capability and maturity. I’ve planned my life well, short-term and long-term objectives have been drafted and keep on schedule until this time. But, actually, I think I’m not ready to face this stage. I am worry now. Should I keep riding on my objectives or should I adjust or change it? I don’t know….. I’m doubt. I am less of preparation to face this battle.

Advertisements
The Meaning of Graduation

An Opinion : Challenge or Temptation

Sometimes, when we (human, red) found some inconveniences in our road of life, immediately we judge it as  “temptations”. And who’s going to responsible for that? We answer it quickly: God. Actually, I feel that is a wrong action. Why? Let’s discuss this further.

Let’s build same perceptions about God’s action and human’s. Human don’t know what God has planned in our life. But, we believe He will never do something bad for us. His action always based on human kindness, with love. Human actions, sometimes based on our ego, for the shake of us. And often, we’ve dropped in to a problem (what we’ve called temptation, sometimes) because of our own fault. On the other side, another inconveniences come when we do something for good purposes, for other kindness. Is it a temptation? Some of us said : Yes, it is. Ummm, actually, me-you-them-all of us, can’t answer it. Because we don’t know what God’ve planned.

God’s thoughts are beyond human. We can’t reach His cogitations. Because human don’t know what God’ve planned, so I believe we don’t have right to judge a situation, is it a temptation or not. We have no capability to categorize the bad situation. So, let’s called it as “Challenge” from now on. Let’s break the challenges and walk arm in arm with God. Because we believe, He will never leave us in any kind of situations. He will lead us.

Agree or disagree? It’s depend on you. It’s just an opinion.

An Opinion : Challenge or Temptation

What Have You Done Today To Make You Feel Proud?

Simple question, hard answer… This quote should be one of our FAQ every day-at the end of the day. Is it that hard to answer? Actually, it is not. Try to make a list, what kind of things that make you feel proud. Could be an act to help people, a smile, a sharing, a greet, a motivation, ears to listen other problems, eyes for an empathy, a laugh with friends, a call for an old friend, put your trash at garbage, could be something simple. Could be something big, an achievement or medalist. It’s depend on you.

So, what have “I” done today, to make “me” feel proud today? Helped an old lady to carry her heavy goods in to a public transport. Joked with my friends at college, and hope they had a fun day with that jokes. A short pray for the public transport driver-hope he got a lot of passengers today. Smiles and simple approbation for my aunty (she gave me a big smile for that). Had a chat with an old friend-and hope he was motivated to finish his task by the chat. I’m proud of that.

How’re you? What have you done today, to make you feel proud?

What Have You Done Today To Make You Feel Proud?

Small One

Kemaren Yuri temani keponakan (Vini and Kenny) nonton dvd. And bukan movie, tapi film cartoon yg singkat, durasi 20 menitan. Nah ceritanya gini :

Father n Son adalah penjual kayu yg miskin. Mereka punya beberapa keledai u membantu mereka mengangkat kayu yg mereka dapatkan. Dari keledai2 itu, ada seekor keledai yg kecil (dattulu’), kurus tapi rakus, cukup tua namun baik hati yg dipanggil Small One. Dibandingkan keledai2 yang lain, Small One lah yang selalu paling lemah. Dia selalu mengangkat kayu paling sedikit d/p yg lain. Namun Son sangat menyayangi Small One, karna Small One sangat baik. Small One juga sangat menyayangi Son. Suatu hari, Father akhirnya memutuskan untuk menjual Small One, untuk penghematan biaya. Son tidak setuju, namun tidak bisa berbuat banyak. Akhirnya Son berkata, “Biar saya yg menjual Small One di kota”. Son ingin memastikan, bahwa yg membeli Small One adalah orang yg baik, yg mau merawat n menyayangi Small One, seperti dirinya.

Sesampainya Son n Small One di kota, ternyata sangat sulit menemukan pembeli yg baik hati itu. Tidak ada yg mau membeli keledai yg kecil n tua. Sampai malam, hanya satu orang yg ingin membeli Small One, yaitu seorang penyamak, yg ingin membeli small one untuk menyamak kulitnya saja. Son tentu saja tidak akan menjual Small One pada “The Tanner”. Ketika mereka sudah menyerah, tiba2 datanglah seorang pria yg ingin membeli Small One, katanya “Son, maukah kau menjual keledaimu padaku? Aku Yusuf, dan aku membutuhkan seekor keledai untuk membawa istriku Maria yg sedang hamil ke Betlehem. Kelihatannya dia keledai yg baik dan kuat” Son bertanya, “Maukah kau menyayangi dan merawatnya?” Yusuf mengiyakan dengan senyuman. Son pun tersenyum, Small One juga senang. Son lega telah menjual Small One pada orang yg tepat.

Wow! Siapa yg bisa tau, kalo Tuhan punya rencana yg besar buat Small One, keledai yg sebelumnya ingin dibuang n dianggap tidak berguna? Siapa sangka, bahwa Small One lah keledai yg membawa Maria n Yusuf ke Betlehem. Siapa sangka, bahwa Small One adalah salah satu faktor dalam perubahan besar dunia?

Moral ceritanya gak perlu diketik lagi yah. Sudah jelas skale dari cerita diatas. Untuk closing, Yuri mau share theme songnya Small One. Penyanyinya gak tau.

*Small One, Small One, don’t look so blue.

Somewhere a friend is waiting for you.

Someone still need you to brighten his day.

There’s a place for each small one, God planned it that way.

 

Time is passing, days are few,

give what you can, to one smaller than you.

All things living, big and small,

each brings a gift, that is needed by all.

Back to *

Small One

Seminar Hasil at October 16th, 2008

All, sebagai syarat kelulusan n memperoleh gelar ST akhirnya Yuri n parter skripsi ku (Ika) sampe juga pada tahap seminar hasil. Nothing special… 3 dosen penguji, 2 pembimbing (hanya satu yg bisa hadir) menguji kami. Yg menyenangkan, kami berdua mengurus konsumsi n paket kantong nya sendiri (dengan bantuan beberapa teman). Mulai dari pilih-pilih, belanja n mengatur di kantong semuanya kami terlibat. Asik juga. Semuanya sesuai dg selera kami.

Yang paling berkesan adalah kehadiran teman2 coops yg mendukung and membantu kami. QQ bikin puding cup sampe tengah malam di rumahnya. Kasian. hehe. Thanks ya, pudingnya delicioso! Achi n Pippi datang bantu atur kue n angkat2. thanks juga. Ridho jadi fotografer euy! Pas pagi2 saya datang di kampus, si Ridho udah rapi dari atas ampe bawah (kecuali kakinya yg tetep pake sendal jepit eiger). Kaget juga. G biasanya. hahaha! Pas ditanya : “Kok rapi skale?” dia bilang, “Kan mau dokumentasi toh…” hahaha… Baiknya adek ini.

Jangan salah, Iccank n Syarif juga dateng lho. Liat mukanya aj udah mual…. eh. salah maksudnya liat mukanya langsung semangat (semangat ngejek-peace iccank n syarif)… Akhirnya karna rame, gak jadi belajar deh. Hehe…

Seneng banget temen2 mau datang n support kami. Padahal ini baru seminar lho. Baru pemanasan sebelum ujian meja.

Akhirnya waktu seminar pun tiba….. Saat kami sedang serius presentasi di dalam ruangan yg pintunya tertutup. Tiba-tiba… Kriiiieeeet (suara pintu terbuka) dan tebak siapa yang datang? Ridho dengan percaya diri masuk ke dalam ruang seminar dengan pakaiannya yg rapi n tanpa ba-bi-bu, langsung jeprat-jepret kiri kanan buat dokumentasi (di jurusan kami, bukan hal yang wajar bila mahasiswa tiba2 masuk ke ruang seminar, meskipun itu u dokumentasi). Hahahahhahaha! Waduw anak ini pede benar. Salut deh. Mantap ko Ridho.

Dengan beberapa masukan dari dosen, kami berhasil melewati seminar. Fiuh. Lega juga. Tinggal selangkah lagi menuju Yuriko Sonambela, ST dan Kartika Ika Pratiwi, ST. Thanks banget buat teman2 yg sudah bantu Yuri n Ika. U’re the best… Pippi, pesan kue coklat mu u sidang nah.

Ganbatte!!!!!!!!!!

Seminar Hasil at October 16th, 2008